SUŠI - tipično japanski

Da li vas zanima šta to japanska kuhinja ima da ponudi? Želite li da otkrijete nove ukuse ili možda da počnete da spremate japanska jela?

Japanska kuhinja je zanimljiva i posebna. Neobična, puna nepoznatih ukusa, svježih i fermentisanih namirnica, i to je ono što je čini neuporedivom. Iako ponekad djeluje minimalistički, mnogo pažnje se polaže na detalje. Japanci su strastveni kad je hrana u pitanju, i važno im je da zajednički uivaju u njoj.Vole čiste, prave ukuse, bliske prirodi. Fermentisanje hrane je njihova tradicionalna specijalnost, a postali su eksperti i u razvijanju proizvoda jakih ukusa. Stvaranje jedinstvenog „petog ukusa“, umami je za Japance, jedan vid umjetnosti!

Japanci vole prirodu. Prate promjene godišnjih doba, pa taj model primjenjuju i u kuhinji. Ostaju bliski prirodi tako što jedu hranu iz neposrednogokruženja i koriste sezonske začine. Ribu često jedu sirovu, a povrće je samo kratko blanširano. To znači da namirnice moraju biti super svježe, jer u suprotnom, kvalitet se dovodi u pitanje.

Recept:

Sastojci

Za osnovu:

·4 tostirana nori lista

·300g suši pirinča

·1 traka kombu alge

·30ml suši sirćeta (nezaslađenog)

·30ml mirina

Nadjev:

·2 avokada, izgnječena ili pasirana

·1 kafena kašičica kurkume

·4 velika lista kineskog kupusa

Sos:

·2 kašike ume paste

·1 cm đumbira

·2 kašike suši sirćeta (nezaslađenog)

·1 kašika maslinovog ulja

·1 kašika meda

·5cm čili papričice

Za garnir:

·4 kašike tostiranih sjemenki susama

·Soja sos prema ukusu

Priprema:

1.Sipajte pirinač u veću šerpu sa kipućom vodom i trakicom kombu alge.Kuvati 20 – 30 minuta na tihoj vatri, dok pirinač ne omekša, ali ne i postane kašast.

2.Odstranite kombu, iscijedite pirinač i pomiješajte ga sa suši sirćetom i mirinom (japansko slatko vino), koristeći drvenu kašiku. Miješajte pažljivo, tako da se pirinač lagano hladi. Kada se prohladi, stavite šerpu u frižider.

3.Operite listove kineskog kupusa i blanširajte ih u šerpi sa kipučom vodom.

4.Izgnječite ili izblendajte avokado i ostavite ga sa strane.

5.Zatim pripremite ume dresing. Izzrežite čili papričicu na komadiće i usitnite u avanu. Dodajte sve sastojke u zdjelu i dobro izmiješajte.

6.Postavite list nori alge sjajnom stranom prema dolje na suši podmetač. Prekrijte je tankim slojem pirinča. ostavite oko 5cm slobodnog prostora horizontalno na vrhu lista. ovaj dio će poslužiti da se zalijepi suši rolnica. Uvjerite se da su strane takođe dobro pokrivene.

7.Ravnomjerno rasporedite kašičicu kurkume po pirinču, kako bi poprimio žutu boju. Onda sredinom, horizontalno raspredite jednu traku avokada. Stavite blanširane listove kupusa na pirinač.

8.Zatim urolajte u finu urednu rolnu koristeći podmetač. Rolajte odozdo prema gore, prema slobodnom dijelu nori lista. Pokvasite prste sa malo vode i prevucite preko ruba lista, tako da se dobro zalijepi. Izrežite fine parčiće sušija koristeći dobar, oštar nož. Ako ovo predstavlja poteškoću, suši prvo ostavite u frižider na pola sata.

9.Pospite susam i ume dresing preko parčića sušija.

10.Služite sa malom zdjelom soja ili tamari sosa.