ORGANSKA SUPER HRANA- HRANA BUDUĆNOSTI

"Neka hrana bude tvoj lijek. Neka lijek bude tvoja hrana". – Hipokrat

Super hrana je izraz koji sve češće čujemo, a još češće se pitamo šta je to super hrana. Superhrana (Superfoods) je svoje ime dobila upravo po svojoj superiornosti nad drugim namirnicama- radi se o nutritivno najbogatijim namirnicama na svijetu koje pored visokog sadržaja fitonutrititijenata, imajui velika ljekovita svojstva i zdravstvene koristi. To je posebna kategorija namirnica koje se isključivo mogu naći u prirodi. Ona je izvrstan izvor proteina, vitamina, minerala, antioksidansa, dobrih masti, masnih kiselina, amino kiselina, enzima i ostalih vitalnih hranjivih materija potrebnih našem organizmu. Organska super hrana je sačuvana u svom prirodnom i izvornom obliku i nije termički obradjivana kako bi se sačuvala sva svojstva koja ima. Takođe, važno je da se prilikom upotrebe ne vrši termička obrada jer bi se ta svojstva umanjila ili neutralisala zbog čega se sve više potencira tzv. sirova hrana jer se na taj način unešena u organizam najoptimalnije koristi i ima najpovoljniji uticaj na zdravlje. Najčešći način upotrebe ovih proizvoda jenjihovo dodavanje salatama, smoothie-jima i prirodnim sokovima, toplim (ne preko 40 stepeni) supama,itd.

Prema hranljivim vrijednostima i ljekovitim uticajima na različite životne aspekte i potrebe super hranu možemo podijeliti u nekoliko grupa: za jačanje imuniteta, sport, ljepotu, energiju, mršavljenje i održavanje tjelesne težine, balans i detoksikaciju organizma.

Kad je riječ na primjer o imunitetu, tu su koštice kajsije kao najbolji izvor vitamina B17 koji ima anti kancerogeno dejstvo, MSM-prirodni izvor sumpora djeluje protiv patogenih bakterija u tijelu, reiši gljiva ima antivirusnasvojstva i antivirusno djelovanje, Goji bobice kao jedan od najboljih antioksidansa na svijetu, pšenična trava kao multivitaminska bomba ili camu camu kao jedan od najbogatijih izvora vitamina C na svijetu...svako na svoj način doprinosi jačanju našeg imuniteta, preventivnom djelovanju i očuvanju našeg zdravlja.

Chia sjemenke koje imaju nevjerovatne količine omega-3 masnih kiselina imaju svestrano djelovanje na naše zdravlje. Jestivu konoplju ( sjemenke, prah, ulje) bogatu omega masnim kiselinama 3, 6 i 9 u idealnom odnosu, nazivaju univerzalnim lijekom za sve bolesti,ali i obaveznim dodatkom ishrani sportista, kao prirodnim izvorom proteina. Himalajska so-najčistija i najzdravija so na svijetu sa svim svojim zdravstvenim svojstvima sve više zauzima svoje mjesto u našim kuhinjama. Isto važi za sve prisutnije kokosovo ulje, koje posjeduje ljekovita svojstva daleko iznad bilo kojih drugih prehrambenih ulja i intenzivno se koristi u narodnoj medicini među azijskim i pacifičkim stanovništvom. Koristi se hiljadama godina kao ulje za kuvanje i još uvijek je glavni sastojak u ishrani u tropskim područjima. Kakao koga nazivajui„Hrana Bogova“ jedna je od najnevjerovatnijih biljaka na zemlji. Sadrži više od 300 odredivih hemijskih materijas pozitivnim djelovanjemna zdravlje. Kakao predstavlja broj 1 izvor magnezijuma. Goji bobice, danas najpoznatija superhrana na svijetu, bogate su antioksidantima, aminokisjelinama, esecijalnim masnim kisjelinama. Za guaranu, "eliksir dugog života", domoroci kažu da je "hrana i lijek koji čini ljude jakima i otpornima do poodmakle dobi, a ženama daje baršunastu kožu, bez bora i celulita".Maka se u Peruu uzgaja najmanje 2000 godina. Konzumirali su je vojnici Inka, da bi povećali svoju snagu i izdržljivost. Maka je vrlo hranjiva namirnica, koja se koristila za povećanje imuniteta, vitalnosti, libida i plodnosti. Još i dan danas maka je važna ljekovita i prehrambena namirnica za Peruance. Pšenična trava, ječmena trava, alge hlorela i spirulina, izuzetno bogate hlorofilom, omogućavaju veće količine hemoglobina u krvi, što znači krv bogatiju kiseonikom, prvim i najvažnijim elementom koji je potreban da ćelije uspješno funkcionišu.Tu su i prirodni zaslađivači poput lukume, agavinog sirupa ili Yacona pomažu u regulisanju nivoa šećera i služe kao dodatak kod pripreme mnogih poslastica.

Uprkos činjenici da se izraz "super hrana" možda previše koristi, ima istine u svemu što izdvaja i daje posebnost ovim namirnicama. Ona vas itekako može spasiti ako je u pitanju liječenje ili prevencija bolesti, zato što organizmu pružavrhunsku nutritivnu podršku.Super hrana vam pomažeda zadržite ravnotežu i raspoloženje, ojačate vaš tjelesni imunitet, podignete nivo energije, očistite tj. izvršite detoksikaciju organizma od različitih toksina, osnažite svoj organizam za sportske napore ili ga oporavite nakon toga, itd.Međutim, postavlja se pitanje možemo li živjeti samo na super hrani? Jednostavan odgovor je ne. Super hrana jedino funkcioniše u umjerenim količinama. Super hranu treba koristiti samo kao dodatak zdravom i uravnoteženom načinu života. Prirodna, neprerađena i organska hrana, dovoljno tečnosti, svakodnevno vježbanje, dovoljno odmora i pozitivan duh - to su faktori koji će za nas učiniti čuda. Super hrana može samo dodati mali kamenčić u ovaj mozaik.

Sledeći članak

Piramida ishrane