Ljeto je vrijeme prave zabave za bebe. Dugi sunčani dani im dopuštaju da igraju napolju satima i uživaju u novim i stimulišućim iskustvima.

Toplije vrije, međutim, znači i dolazak dosadnih komaraca, u zadnje vrijeme i nekih posebno agresivnih vrsta, kao što su „tigrasti“ koji ujedaju i tokom dana, pa i kad temperature nijesu toliko visoke. Zato je važno zaštititi mališane od iritirajućih ujeda komaraca. Ne zaboravite da je bebina koža tanja i nježnija nego kod odraslih, i veoma je osjetljiva jer se odbrambeni mehanizmi još nijesu u potpunosti razvili. Stoga je vazno bebinu kožu štititi neutralnim i blagim sredstvima, koja će osigurati efikasnu zaštitu, a da nijesu toksična i ne iritiraju dodatno.

Sunce stimuliše proizvodnju vitamina D, koji reguliše pravilno formiranje koštanog tkiva, pa je stoga neophodan u razvoju beba. Medjutim, prekomjerno izlaganje suncu predstavlja opasnost. Najvidljivija reakcija su opekotine, koje mogu biti i ozbiljne, sa pojavomk plikova i dovesti do gubitka tečnosti.

Zato je od neizmjernog značaja zaštita i to preparatima koji su posebno namijenjeni djeci. Specifični proizvodi za djecu treba da osiguraju širok spektar zaštite, što podrazumijeva zaštitu od UVA, UVB Infracrvenih zraka. Preporuka je da se, makar na početku izlaganja suncu, koristi visoki zaštitni faktor, označen kao SPF 50+.