Kućni ljubimac u vrijeme godisnjih odmora, gdje, kako, kome, kada?

Pitanja koje nas muče prije nego što krenemo na godišnji odmor. Zavisno od toga o kojoj vrsti kućnog ljubimca je riječ i koliko ste dugo sa njim, kao i mjesta gdje idete, možda odlučite da se ne odvajate od svoga miljenika. Ako ga povedete na put, dileme za vas nema. Međutim, za vas koji ipak morate ostaviti svoje ljubimce, evo par savjeta.

Mačka u kuci: Kad imate mačku kao kućnog ljubimca, morate znati da mačke ne vole da menjaju sredinu. Stoga bi bilo poželjnije da ona ostane kući,a da neko dolazi kod vas da je obilazi kako bi se maca sto manje izlagala stresu . Dovoljno je macu obići jednom dnevno, da joj se promijeni voda, da se doda hrana i da se promeni posip (macin wc ). Onaj ko je zaduzen da čuva macu dok ste vi na odmoru, treba da bude upoznat s njenim zdravstvenim stanjem (dali maca dobija ljekove, kako seponašala u zadnjih nekoliko nedelja, što jede i koliko grama dnevno). obavezno ostaviti broj njenog veterinara .

Mačka kod prijatelja : Ako nijeste u mogucnosti da organizujete da neko dolazi kod vas, macu treba da odvedete kod prijatelja. Imajte u vidu da je promjena sredine za mačku veliki stres! Objasnite prijatelju koje su njene navike, koliko puta jede, koju hranu, da li maca izlazi napolje ili ima svoj posip gde obavlja fizioloske potrebe , da li dobija ljekoveako je imala neki zdravstveni problem i koji.

Pas u kuci: Psi, za razliku od mačaka, ne vole da su sami, i nije dobro da ih ostavite u kući.

Pas kod prijatelja: Bolja opcija je da vaš pas bude kod nekog prijatelja koji ga poznaje i koji ima vremena da bude sa vašim ljubimcem, i koji može mu posvetiti pažnju skoro kao i vi. Ponesite kod prijatelja omiljene igračke, povodac, hranu i keksiće, i vas ljubimac je na sigurnom. Nemojte zaboraviti na zaštitu protiv krpelja, buva i ostalih parazita, posebno ako pas opšti sa spoljnom sredinom. Ako je ženka u pitanju, ne zaboravite da se možda blizi vreme za novi polni ciklus, pa to i recite prijatelju .

Pas u pansionu: Da bi smjestili svog ljubimca u neki bolji pansion, rezervišite to na vrijeme. Isto što bi ispračali svome prijatelju ili rođaku, recite i onome ko radi u pansionu .

Akvarijum ribica , terarijum ili vodena kornjaca : To su ljubimci koji nisu tako zahtjevni kao mace i kuce . Ostavite kljuc nekom bliskom prijatelju, i biće dovoljno da on svrati do vašeg stana svaki drugi dan, da da hranu, provjeri da li je sve u redu sa grijanjem i čistoćom vode.

Papige kao ljubimci : Najbolje je da kavez ponesete kod prijatelja, objasnite koju hranu jede , dobija li terapiju , ostavite broj njenog veterinara (ako je nekd bila kod veterinara). Ponesite hranu njenu omiljenu penjalicu ili igračku i papiga će biti zadovoljna.

dr vet. med. Marija Georgijeva