Najbolje vrijeme za kpanje je prije večernjeg obroka. To će bebu opustiti i pripremiti je za spavanje. Idealna temperatura vode za kupanje je 36/37°C, dok temperatura prostorije treba da bude 25/26°C. Za novorodjenče kupanje treba da traje 2-3 minuta, a kako beba raste to vrijeme se produžava. Ipak ne treba da pređe 10-15 minuta . Bebu treba postepeno unositi u vodu, držeći joj glavu podignutu i naslonjenu na ruku pri čemu joj treba sigurno držati rame i ruku. Vaša druga ruka je slobodna za pranjebebinog lica, vrata, grudi, genitalija, nogu i stopala.

Za novorođenčad se ista kupka, specifična za prvi period , može koristiti i za kožu i kosu. Ako se koristi i kupka i šampon, odaberite proizvode koji ne iritiraju oči, i odstranjuju nečistoću ne mijenjajući pri tom hidrolipidnu barijeru kože.

Nakon kupanja, beba se mora umotati u mekani peškir. Blagim tapkanjem kožu pažljivo posušiti obraćajući posebnu pažnju na mjesta kao sto su pazuh i prstići na nogama i rukama.

Bebu nikada ne ostavljati bez nadzora, čak ni na par sekundi, dok je u kadici, ili na stolu za presvlačenje.

Tokom prvih nekoliko mjeseci po rođenju bebu treba kupati svakodnevno, ili bar svaki drugi dan, a naročito ljeti; nakon trećeg mjeseca, dovoljna su 2/3 kupanja nedeljno.

Prethodni članak

Ljeto: sunce i komarci

Sledeći članak

Momenat za presvlačenje